21/11/2024

Θεραπεία κορωνοϊού: Μεγάλη ελληνική ανακάλυψη

Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής στον κόσμο ολοκληρωμένη μελέτη Φάσης ΙΙΙ, για τη θεραπεία του κορωνοϊού, είναι ελληνική! Την υπογράφουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Σήψης και 29 κέντρα, στην Ελλάδα, αλλά και άλλα οκτώ στην Ιταλία. Η SAVE MORE, όπως είναι το όνομα της μελέτης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine στις 3 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια στρατηγική αντιμετώπισης των ασθενών με πνευμονία COVID-19, σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται μέτρηση του βιοδείκτη suPAR στο αίμα κάθε ασθενούς που νοσηλεύεται με COVID-19 πνευμονία. Στο δεύτερο στάδιο, αν η τιμή του βιοδείκτη suPAR είναι μεγαλύτερη ή ίση με 6 ng/ml ξεκινά θεραπεία με το φάρμακο anakinra (δόση 100mg/ημέρα υποδορίως για έως 10 ημέρες).

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα:

  • Σχεδόν τριπλασιάζεται η πιθανότητα ίασης. Αν υπάρχουν δηλ. δύο ασθενείς που έχουν πλήρως ιαθεί με την τρέχουσα αντιμετώπιση, με την προσθήκη anakinra αυξάνονται σε πέντε.
  • Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα παραμονής στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ. Αν υπάρχουν δηλ., δύο ασθενείς που παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κοινό θάλαμο υπό οξυγόνο, ή σε ΜΕΘ με την καθιερωμένη θεραπεία, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε 1 και στις δύο περιπτώσεις.
  • Μειώνεται κατά 55% ο κίνδυνος θανάτου. Αν υπάρχουν δύο ασθενείς που έχουν πεθάνει με την καθιερωμένη θεραπεία, με την προσθήκη anakinra μειώνονται σε έναν.

Τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται η έγκριση τον Οκτώβριο. Η μελέτη σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο Μπουρμπούλη, με την συμβουλευτική υποστήριξη του European Task Force για την Covid-19. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και επικεφαλής της έρευνας: «Εκπροσωπώντας όλη την ομάδα και τα κέντρα στην Ελλάδα και την Ιταλία που εργαστήκαμε σκληρά τους προηγούμενους μήνες αισθανόμαστε πλέον δικαιωμένοι και χρήσιμοι. Συμβάλαμε στη βελτίωση της φροντίδας πολλών ασθενών μας και έχουμε πλέον την ευκαιρία να μοιραστούμε τα ενθαρρυντικά ευρήματά μας με την διεθνή ιατροφαρμακευτική κοινότητα. Συνεργαζόμαστε ήδη στενά με τον ΕΜΑ και συζητάμε και με άλλες ρυθμιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

Σημειώνεται ότι η μελέτη:

  • υλοποιήθηκε από το Δεκέμβριο 2020 ως τον Απρίλιο 2021 σε 29 κέντρα στην Ελλάδα και 8 στην Ιταλία, ενώ στην Ολλανδία έγινε η βιοανάλυση των δειγμάτων των ασθενών
  • περιέλαβε περισσότερους από 600 νοσηλευόμενους ασθενείς. (Συγκεκριμένα 606 ασθενείς με τυχαία διαλογή από αρχικό δείγμα 1060 ασθενών)
  • χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Σήψης και υποστηρίχθηκε την εταιρεία Sobi που είναι ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας του Anakinra, με χορηγία του φαρμάκου και χρηματική υποστήριξη μέρους των συνολικών εξόδων.
Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία