22/01/2025

Γνωρίζατε ότι … η διατροφή μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τη διάθεση;

Η ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» είναι πολύ γνωστή σε όλους. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το είδος της τροφής που καταναλώνουμε επηρεάζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας.

Σώμα και πνεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αποτελούν και τα δύο μέρη του εαυτού μας, με αποτέλεσμα οι τροφές που καταναλώνουμε να επηρεάζουν τόσο τη σωματική μας υγεία, όσο και την ψυχική μας κατάσταση. Ο Θεόφραστος Παράκελσος άλλωστε συνόψισε τη σκέψη αυτή στην φράση

«οτιδήποτε εξωτερικό στη φύση στοχεύει σε κάτι εσωτερικό, γιατί η φύση βρίσκεται μέσα και έξω από τον άνθρωπο».

Παρότι η σωστή διατροφή, υπό την έννοια της επαρκούς και θρεπτικής διατροφής, από μόνη της δεν αποτελεί πάντοτε την απάντηση στην κακή διάθεση ή τη μελαγχολία, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που μπορεί να βελτιώσουν τη διάθεση είναι μια μέθοδος που πολύ εύκολα μπορείτε να αξιοποιήσετε και να δοκιμάσετε από μόνοι σας.    

Πώς επηρεάζει η τροφή τα συναισθήματα μας;

Για να διασφαλιστεί η επικοινωνία εγκεφάλου και σώματος απαιτούνται ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες καλούνται νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες, η γλουταμίνη και η σεροτονίνη και οι οποίες μεταδίδουν νευρικές ώσεις και ερεθίσματα. Ο ανθρώπινος οργανισμός για να παρασκευάσει αυτές τις χημικές ουσίες χρησιμοποιεί ορισμένα δομικά υλικά (αμινοξέα, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και μέταλλα) τα οποία προσλαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής ή θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαταράξει αυτή τη διεργασία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, μελαγχολία ή ακόμη και άγχος.  

Επιπρόσθετα οι έντονες διακυμάνσεις (αυξομειώσεις) των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζουν τη διάθεση με ποικίλους τρόπους κάνοντας μας οξύθυμους, ξεχασιάρηδες ή λυπημένους.  

6 τρόποι για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας

  • Τρώτε μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Μην ακολουθείτε δίαιτες υπερβολικά περιορισμένες σε διαιτητικό λίπος. Μια ποσότητα λίπους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Καταναλώνετε αρκετή ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες τους είναι απαραίτητες για την παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνης σημαντικής για τη ρύθμιση της διάθεσης.
  • Τα αμινοξέα, που περιέχονται στις πρωτεΐνες των τροφών και λαμβάνονται από το ψάρι το κρέας, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προιόντα, αποτελούν απαραίτητα δομικά συστατικά για τη παραγωγή, μέσα στο ανθρώπινο σώμα, νευροδιαβιβαστών όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Στους ενήλικες οποιαδήποτε κατάσταση οδηγεί σε ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών (π.χ. ανορεξία, πολύ υποθερμιδικές δίαιτες) ή αυξάνει τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις του σώματος (π.χ. εγκυμοσύνη, ασθένεια) μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές και βλάβες του νευρικού συστήματος, ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς τροφοδότησης του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος  με αμινοξέα. 
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με σημαντικότερους εκπροσώπους την ριβοφλαβίνη, τη θειαμίνη και τη νιασίνη, αποτελούν μια μεγάλη ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να τις προμηθευτεί ο ανθρώπινος οργανισμός από το κρέας, τα γαλακτομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, ορισμένα λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο, το σπανάκι και τα σπαράγγια, καθώς και από δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.
  • Κάντε τουλάχιστον 20 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως. Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάθεση και δρα κατασταλτικά στις «εκρήξεις» άγχους.
  • Μην ακολουθείτε δίαιτες αποκλεισμού, προγράμματα δηλαδή διατροφής που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το ημερήσιο διαιτολόγιο σας.

Πηγή: https://allazodiatrofi.com/blog/ Χριστίνα Κακαβελάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία