6/12/2024

Πριγκίπισσα Σίσσυ: Μια ευτυχισμένη ζωή ;

της Σύρου Μ.Ι.

Η Ελισάβετ- Αμαλία – Ευγενία, ευρέως γνωστή ως «Σίσσυ», ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας. Την γνωρίζουμε κυρίως μέσα από την ταινία «Sissi, The Young Empress» όπου πρωταγωνίστησε η Romy Schneider. Στην ταινία αυτή, βλέπουμε πράγματι, τη ζωή της νεαρής αυτοκράτειρας.

Συγκεκριμένη ταινία προβάλλει πράγματι τη ζωή της, όχι όμως τόσο δραματικά.  

Πριγκίπισσα Σίσσυ
Πριγκίπισσα Σίσσυ

Η ζωή της 

Η Ελισάβετ- Αμαλία – Ευγενία, ευρέως γνωστή ως «Σίσσυ» γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1837*, στο Μόναχο της Βαυαρίας. 

Ήταν κόρη του Δούκα Μαξιμιλιανού Ιωσήφ της Βαυαρίας και της Πριγκίπισσας Λουδοβίκας. Επίσης, είχε άλλες 3 αδελφές και 4 αδελφούς.

Αργότερα, σε ηλικία 15 ετών, παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α΄ της Αυστρίας. όταν ταξίδεψε για το γάμο της, ο Πρίγκιπας την υποδέχτηκε με μια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα, ενώ η μέλλουσα πεθερά της, με ένα στεφάνι από το ίδιο λουλούδι.

Μέσα στο γάμο τους, το ζευγάρι απέκτησε 4 παιδιά, τη Σοφία, τη Γκιζέλα, τη Μαρία – Βαλέρενα και τον Ροδόλφο, διάδοχο του θρόνου.

Το 1867, μαζί με τον σύζυγο της γίνεται εστεμμένη βασίλισσα της Ουγγαρίας. Οι σχέσεις της Σίσσυς με τους Ούγγρους ήταν πολύ φιλικές. Ήταν αμοιβαίες. 

Ωστόσο, το 1889 όμως δολοφονείται* ο μοναχογιός της Ροδόλφος. Δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό του γιού της. Από τότε φορούσε μόνο μαύρα ρούχα, ως ένδειξη του πένθους της. Περνούσε όλο και λιγότερο στην Αυστρία, ενώ το περισσότερο χρόνο, βρισκόταν στην Κέρκυρα. 

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου το 1898, δολοφονείται στην Ελβετία, από τον Ιταλό αναρχιστή, Luigi Luccheni. 

Τα προβλήματα

Ο σύζυγος της, αν και την αγαπούσε πολύ, ήταν 8 χρόνια μεγαλύτερος της. Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστος, καθώς δεν είχε και καθόλου αίσθηση του χιούμορ ή φαντασία. Επιπρόσθετα, το πρωτόκολλο της Αυστριακής Αυλής ήταν αρκετά αυστηρό και ασφυκτικό για εκείνη. Έπρεπε να παρευρίσκεται συχνά σε χορούς και να εμφανίζεται στο δημόσιο χώρο κ.α.., κάτι που δεν της άρεσε πολύ. Της φαινόταν αρκετά ασφυκτικό. Γενικά ένιωθε ότι βρισκόταν σε ένα χρυσό κλουβί.

Ωστόσο,, η Σίσσυ ήθελε να ζει πιο ανέμελα, για αυτό δεν ακολούθησε ποτέ αυτό το πρωτόκολλο. Όπως έλεγε και η ίδια δεν της άρεσε η καθιστική ζωή και προτιμούσε τη δράση και την περιπέτεια:

I want always to be on the moveEvery ship I see sailing away fills me with the greatest desire to be on it.”

Hamann

και όπως έλεγε και η τρίτη της κόρη της:

You walk stiffly and coolly from table to table, then eat in embarrassing discomfort and are happy when you part from Rudolf and Stephanie at half past seven and spend Christmas Eve like every other day others can decide

Μαρία – Βαλέρενα
Πριγκίπισσα Σίσσυ
Αρχιδούκισσα Σοφία της Αυστρίας

Επίσης, πίστευε ότι ο γάμος της ήταν η αρχή της δυστυχίας της. Οι σχέσεις με την πεθερά και θεία της δεν ήταν καλές, καθώς δεν την προτιούσε για νύφη της. Την θεωρούν ανώριμη και δεν ήταν ακόμη έτοιμη να αναλάβει τα πολιτικά καθήκοντα. Μεταξύ τους υπήρξαν πολλές συγκρούσεις.

Ειδικότερα, όταν η κόρη τους Σοφία πέθανε σε ηλικία 2 ετών. Λόγω αυτού του συμβάντος, η πεθερά της, της απαγόρευσε να τη φύλαξη των παιδιών της. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αυστηρότητα του πρωτόκολλου, η Σίσσυ έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη.

Λίγο αργότερα, απομακρύνθηκε από την αυτοκρατορική αυλή και τον σύζυγο της. Άρχισε να ταξιδεύει στην Ουγγαρία και Ελλάδα. Το 1857, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ουγγαρία. Ανέπτυξε αρκετά φιλικές σχέσεις μαζί τους. Την Κέρκυρα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά το 1861. Η Σίσσυ λάτρεψε το νησί. Στο διάστημα 1887-1891, έχτισε τη βίλα της στην Κέρκυρα, το Αχίλλειο. Η επιλογή της δεν ήταν τυχαία. Ως Βαυαρή, αγαπούσε πολύ την Ελλάδα. Επίσης, ήταν ξαδέλρφη του βασιλιά Όθωνα! 

Πριγκίπισσα Σίσσυ
Σίσσυ: Κέρκυρα καρντ-ποσταλ
Πριγκίπισσα Σίσσυ
Σίσσυ: Ιππασία

Η προσωπική ζωή της Σίσσυ

Στην ιδιωτική της ζωή, η Σίσσυ είχε έντονη εμμονή με την εμφάνιση της. Από το πώς θα φανούν τα μαλλιά της, μέχρι το βάρος της. Γενικά, ακολουθούσε συγκεκριμένη διατροφή, ενώ δεν ξεπέρασε ποτέ τα 47 κιλά. Αυτή τη διατροφική διαταραχή προκαλούσε ο φόβος της για την ανάληψη καθηκόντων της στο δημόσιο τομέα.

Η περιποίηση των μαλλιών της, κρατούσε πολύ ώρα, αφού ήταν πολύ μακριά. Σε αυτό τον χρόνο, της άρεσε να μαθαίνει ξένες γλώσσες, όπως αγγλικά, αλλά και νέα ελληνικά.

Τέλος, της άρεσε η ποίηση, η ζωγραφική και η ιππασία. Θεωρείται μάλιστα ότι ήταν η καλύτερη γυναίκα – ιππέας της εποχής!

Επίλογος

Ποιές είναι οι σκέψεις σας, σχετικά με τα παραπάνω;

Πηγές:

Όλα τα νέα για την ιστορία και τον πολιτισμό : https://voreiaproastia.gr/posts/culture/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία