16/10/2024

Νέα τηλεφωνική γραμμή: Σε λειτουργία το «10201» για την προστασία των ανηλίκων – «Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο»

Σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα ειδική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, που υλοποιείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τη γραμμή «10201» που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και «έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο. Γι’ αυτό και η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί συνεχώς, όλο το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, μέσω του 10201, εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες, θα κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη, αλλά θα παρέχει και συμβουλές σε παιδιά και γονείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί και ένα ειδικό application για κινητά τηλέφωνα, μέσω του οποίου θα μπορούν οι ανήλικοι να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια.

Στην ανασκόπηση του εβδομαδαίου κυβερνητικού έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ειδική αναφορά και στα δύο προγράμματα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024 που υλοποιούν η ΔΥΠΑ και ο ΕΦΚΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων αυτών χορηγούνται voucher για συνολικά 106.000 παιδιά 6 έως 16 ετών (τα 70.000 εξ αυτών χορηγούνται από τη ΔΥΠΑ και τα 36.000 από τον ΕΦΚΑ), και έτσι τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν 15νθημερες διακοπές με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες -από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες είναι γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών, δηλαδή σχεδόν 567.000 γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες. Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, για να κλείσουν το ραντεβού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους.

Στα θέματα της Υγείας, ο πρωθυπουργός, τονίζει και τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό ραντεβού για δωρεάν Αιματολογικές Εξετάσεις στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Δηλαδή μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.finddoctors.gov.gr, και να αναζητήσετε και να επιλέξετε την κατάλληλη δομή και την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί στην περιοχή σας. Έτσι, και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες», σημειώνει.

Πηγήhealthview

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία