15/01/2025

Παιδί και κινητό… υπό όρους

Η παροχή ενός κινητού τηλεφώνου στο παιδί, δίνει τη δυνατότητα στο γονιό να βρίσκεται σε άμεση επαφή μαζί του. Αυτό συνεπάγεται όμως και την έκθεσή του στους κινδύνους του διαδικτύου. Tί μπορεί να βοηθήσει στη θωράκιση του κινητού και του παιδιού;

Θέσπιση κανόνων και περιορισμών πριν δοθεί το τηλέφωνο

Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί το κινητό του να ελεγχθεί από τους γονείς του. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση που κάνει. Για παράδειγμα, ο κανόνας μπορεί να είναι ότι μία φορά την εβδομάδα, σε ανύποπτη στιγμή θα μπορεί ο γονιός να δει το ιστορικό αναζητήσεων ή τις φωτογραφίες του. Ή ακόμη και να απαγορεύσει τη χρήση του κινητού για δύο ώρες πριν το βραδινό ύπνο. Τέτοιες παράμετροι πρέπει να τεθούν νωρίς, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητοι και ανυπέρβλητοι.

Ρύθμιση περιορισμών στο YouTube

Είναι πολύ εύκολο να μπλοκαριστεί η εμφάνιση ακατάλληλου υλικού κατά την περιήγηση στο You Tube, αρκεί να ενεργοποιηθεί η λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης από τις ρυθμίσεις του application στο smartphone, καθώς επίσης και μέσω του web browser που χρησιμοποιεί η εκάστοτε συσκευή.

Μπλοκάρισμα της πρόσβασης στις εφαρμογές

Τα applications έχουν ηλικιακό όριο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του περιεχόμενου που φτάνει στο παιδί. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να εντοπιστούν κάνοντας μια μικρή έρευνα στις ρυθμίσεις της εκάστοτε συσκευής, ώστε να εμποδιστεί το download εφαρμογών που θεωρούνται ακατάλληλες. Επίσης, μπορεί ο γονιός να ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις που θα έρχονται στο δικό του κινητό τηλέφωνο, και οι οποίες θα τον ενημερώνουν κάθε φορά που το παιδί επιχειρεί να αγοράσει εφαρμογές, ώστε μόνο αυτός να δίνεις την έγκριση για κάτι τέτοιο.

Καταχώρηση στο κινητό αριθμούς ασφαλείας

Μπορούν να περαστούν στον τηλεφωνικό κατάλογο του παιδιού όλοι οι  αριθμοί που θεωρεί ο γονιός πως θα το διατηρήσουν ασφαλές σε περίπτωση ανάγκης, από το δικό του και του συντρόφου του, μέχρι της εργασίας του, των παππούδων του, του οικογενειακού γιατρού, της αστυνομίας και όποιου κοντινού ενήλικα μπορεί να φέρει την ευθύνη του παιδιού. Επιπλέον, μπορούν να καταχωρηθούν όλα τα στοιχεία του παιδιού, από την ομάδα αίματος έως την ιατρική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί.

Μια λέξη ανάγκης – κωδικό

Καταλήγοντας από κοινού σε μια λέξη ασφαλείας ή ακόμη και ένα σύμβολο, όπως το “Χ”, το παιδί μπορεί να στέλνει στον γονιό του το ανάλογο μήνυμα όταν νιώθει άβολα εκεί που βρίσκεται. Αυτό θα είναι το «σήμα» πως πρέπει να το πάρει στο τηλέφωνο, ώστε να μάθει πού είναι και να περάσει να το πάρει.

Γράφει ο Νίκος Πολυκρέτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία