27/12/2024

Σαν σαλόνι σπιτιού – Το νέο μοντέλο υβριδικής εργασίας αλλάζει την αρχιτεκτονική γραφείου

Η τάση προσαρμογής του εργασιακού περιβάλλοντος σε ένα «υβριδικό» μοντέλο εργασίας ονομάζεται «resimercial» και έχει στόχο να κάνει τα γραφεία λιγότερο corporate και περισσότερο φιλόξενα για τους εργαζομένους που τα χρόνια τής πανδημίας συνήθισαν τη άνεση τού σπιτιού τους.

Καθώς η επιστροφή των εργαζομένων στον εργασιακό τους χώρο, στη μετά-Covid εποχή, παραμένει υποτονική, αντανακλώντας την ανάγκη για νέους υβριδικούς τρόπους εργασίας, αρχιτέκτονες και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επανασχεδιάζουν την αρχιτεκτονική των γραφείων. 

Στοχεύοντας στους εργαζομένους που μοιράζουν το χώρο τους μεταξύ σπιτιού και γραφείου, μεταξύ τηλεργασίας και δια ζώσης απασχόλησης προσαρμόζοντας ένα από τα απότοκα της πανδημίας στη νέα εργασιακή πραγματικότητα, δημιουργούν εργασιακούς χώρους που μοιάζουν σα στο σπίτι τους.

Σε δέκα μεγάλες αμερικανικές πόλεις, η χρήση γραφείου από τους εργαζόμενους είναι κατά μέσο όρο περίπου 50% χαμηλότερη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα της Gallup που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, το 2022 και για δεύτερη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι ένιωθαν λιγότερο ενθουσιασμό για την εργασία και τον εργασιακό χώρο.

Μετατρέποντας το γραφείο σε προορισμό, με κοινές ημέρες εργασίας, ίσως επαναφέρουν τη ζέση των εργαζομένων για το γραφείο, σημειώνει ο Τζιμ Χάρτερ, επικεφαλής επιστήμονας της Gallup για τη διαχείριση του χώρου εργασίας. 

Οι αρχιτέκτονες αυξάνουν την πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στους ουρανοξύστες. Ολοένα και περισσότερα κτήρια γραφείων θα περιλαμβάνουν σημεία «touchdown» όπου οι «επισκέπτες» – εργαζόμενοι θα μπορούν να συνδέονται και να δουλεύουν, εξηγεί η Άνι Ντράπερ, διευθύντρια στη Hines, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Χιούστον, με εξειδίκευση στους ευέλικτους open spaces εργασιακούς χώρους.

Η νέα έδρα της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένη από τον αρχιτεκτονικό κολοσσό Gensler, θα περιλαμβάνει στους ορόφους των συναλλαγών ντουλάπια αποθήκευσης για τους «υβριδικούς» εργαζομένους ώστε να μην πηγαινοφέρνουν τον εξοπλισμό τους από το σπίτι τους στη δουλειά.

Γραφείο σαν σπίτι 

Οι τελευταίες αλλαγές στην κτηριακή αρχιτεκτονική είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή απάντηση στην τηλεργασία της πανδημίας, εξηγούν αρχιτέκτονες, κτηματομεσίτες και διαχειριστές ακινήτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία αναμένεται να μοιάζουν περισσότερο σαν ένα άνετο, σύγχρονο σαλόνι σπιτιού, με λιγότερα γραφεία και περισσότερους καναπέδες, πολυθρόνες, σκαμπό, τραπέζια, ακόμη και τζάκια. Η τάση αυτή ονομάζεται «resimercial» (συνδυασμός των λέξεων residence, κατοικία και commercial, εμπορικός) και έχει στόχο να κάνει τα γραφεία λιγότερο corporate και περισσότερο φιλόξενα για τους εργαζομένους που τα χρόνια της πανδημίας συνήθισαν την άνεση τού σπιτιού τους.

Η νέα αρχιτεκτονική εργασιακού χώρου θα ενσωματώνει στην πράξη άλλο ένα μεγάλο μάθημα της εξ’ αποστάσεως εργασίας: Την ευελιξία. 

Τα γραφεία του αύριο θα έχουν πιο ανοιχτούς χώρους που θα ανταποκρίνονται σε λογής εργασιακές προτιμήσεις: Χώρους για μοναχική εργασία, άλλους για συνεργατική, αίθουσες για συσκέψεις, κι όλα αυτά σε απόσταση μερικών βημάτων, κι όχι ορόφων, όπως στο παρελθόν. 

Εξωτερικοί χώροι με πράσινο και πρόσβαση στο φυσικό φως, μεγάλα παράθυρα που θα δίνουν θέα στον εξωτερικό κόσμο, θα συμπληρώνουν το «παζλ» της διαμόρφωσης χώρων. 

«Η τεράστια προτεραιότητα για εμάς είναι να προσθέσουμε εξωτερικούς χώρους, με νέες κάθετες αναπτύξεις και όσο το δυνατόν περισσότερους ορόφους, είτε πρόκειται για ουρανοξύστες, είτε για μικρότερες κατασκευές» σημειώνει η Γουίτνεϊ Μπερνς, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής πελατών στη Hines.

Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες που θα περιλαμβάνονται στα νέας γενιάς κτήρια γραφείων, θα έχουν να κάνουν λιγότερο με βιβλία και περισσότερο με «ησυχαστήρια». 

Πηγή:kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία