6/12/2024

Ο «πρίγκιπας» της Αράχωβας ήταν… βασιλιάς της απάτης – Οι σφαίρες στο στήθος και τα ρούχα των 20 εκατ. ευρώ

Στη φυλακή ο εκκεντρικός bon vivant, μετά την τυχαία σύλληψή του για τραυματισμό ζώου με το τζιπ του 

Αν ρωτήσεις κάποιον που τυχαίνει να έχει συναντήσει τον Δημήτρη Φραντζεσκάκη τι ακριβώς επαγγέλλεται αυτός ο κοσμικός και εκκεντρικός τύπος με την πανάκριβη γκαρνταρόμπα και τα dream cars, το πιθανότερο είναι να μην έχει καμία απάντηση. Πρόσωπα, όμως, που έχουν συνεργαστεί μαζί του και επικοινώνησαν με το «ΘΕΜΑ», αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της σύλληψής του, είπαν ότι ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης είναι ένας πανέξυπνος και συνάμα ικανότατος διαμεσολαβητής δανείων με σοβαρές άκρες σε συστημικές τράπεζες και όχι μόνο.

Αυτό ισχυριζόταν και ο ίδιος στα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας και στις κοσμικές ταβέρνες της Αράχωβας όπου ζούσε ανενόχλητος τα τελευταία τρία χρόνια, παρότι είχε στην πλάτη του δύο εντάλματα σύλληψης και μια ποινή κάθειρξης έξι ετών. Αλλοι πάλι που τον έχουν συναναστραφεί κάνουν λόγο για έναν γνήσιο bon vivant που ξοδεύει πολλά χρήματα για την καλοπέρασή του και ταυτόχρονα «ταΐζει» πολύ κόσμο.

Για ένα πρόσωπο που είχε ανάγκη να επιδεικνύει τη φανταχτερή ζωή του ακόμη και από τα social media, κάνοντας follow και unfollow γνωστά μοντέλα για να τραβήξει την προσοχή τους και να κερδίσει likes. Καθόταν πάντα στις πρώτες θέσεις των fashion shows, ντυμένος από την κορυφή ως τα νύχια με πανάκριβα συλλεκτικά κομμάτια των οίκων Gucci, Prada, Louis Vuitton, κομμάτια που είναι δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ευρώπη. Θρυλείται δε στα κοσμικά στέκια ότι η αξία της γκαρνταρόμπας του μπορεί και να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης συνελήφθη την Πρωταπριλιά από αστυνομικούς του Α.Τ. Αράχωβας, οι οποίοι τον έψαχναν έπειτα από καταγγελίες κατοίκων του χωριού που υποστήριζαν πως χτύπησε και εγκατέλειψε ένα αδέσποτο τετράποδο με το θηριώδες τζιπ του, ένα λευκό Mercedes G AMG. Κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσαν εις βάρος του δύο εντάλματα σύλληψης.

Το πρώτο αφορoύσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση» και το δεύτερο ένταλμα για «πλαστογραφία μετά χρήσεως κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση», για «απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Για το συμβάν με τον τραυματισμό του αδέσποτου σκύλου, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην καταγραφή του, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι δεν αντιλήφθηκε πως είχε χτυπήσει το άτυχο ζώο. Συνελήφθη, ωστόσο, και οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς βάσει των δύο ανεκτέλεστων ενταλμάτων. Ο εισαγγελέας διέταξε τη μεταφορά του στη φυλακή για να εκτίσει αρχικά την ποινή κάθειρξης των έξι ετών που του είχε επιβληθεί.

Πού να το φανταζόταν ο «πρίγκιπας», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν φίλοι και γνωστοί, ότι ανήμερα την Πρωταπριλιά και εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος, θα έπαιρνε τον δρόμο για κάποιο από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Μια εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να προβλέψει ούτε στον χειρότερό του εφιάλτη και η οποία έδωσε αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της πολυτάραχης ζωή του που περιλαμβάνει απίθανα περιστατικά. Ο γιος του, πάντως, Ηλίας Φραντζεσκάκης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι η οικογένειά του δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν και πως υπάρχουν και οι haters που τους έχουν βάλει στο μάτι. «Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, απλώς περνάμε ωραία τη ζωή μας και αυτό ενοχλεί», πρόσθεσε ο Ηλίας Φραντζεσκάκης.

Η ληστεία με το καλάσνικοφ

Πριν από περίπου 14 χρόνια, συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου 2009, η ειδησεογραφία εκείνων των ημερών επισκιάζεται από ένα σοβαρό περιστατικό που λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο «Intercontinental». Ληστές εισβάλλουν στην καφετέρια του ξενοδοχείου και αποσπούν από έναν άνδρα δύο τσάντες με χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας. Οι ληστές που φορούσαν κράνη, αποχωρώντας τραυματίζουν στο κεφάλι μια σερβιτόρα, χτυπώντας την με το υποκόπανο ενός καλάσνικοφ. Θύμα της ληστείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής σε έγκριτα μέσα ενημέρωσης, είναι ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης, ο επιχειρηματίας που είχε πυροβοληθεί στο Θησείο από τον τότε διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης με τον οποίο φέρεται να είχε προσωπικές διαφορές.

Ο Φραντζεσκάκης, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, βρισκόταν στο «Intecontinental» προκειμένου να συμμετάσχει σε πλειστηριασμό αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τσάντες περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ οι ληστές τού απέσπασαν ένα πανάκριβο ρολόι που φορούσε, τα κοσμήματά του και το ρολόι που φορούσε ο συνεργάτης του.

Οι ληστές δεν ενόχλησαν κάποιον άλλον παρευρισκόμενο στο μπαρ του ξενοδοχείου παρά μόνο τον Φραντζεσκάκη και τον συνεργάτη του, κάτι που μαρτυρά πως στόχος τους ήταν ο πρώτος και πιθανότατα γνώριζαν τι περιείχαν οι δύο μαύρες τσάντες που είχε μαζί του. Οσο για το περιστατικό του Θησείου, έναν μήνα πριν από τη ληστεία στο «Intercontinental» το όνομα Δημήτρης Φραντζεσκάκης είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα κι αυτό διότι είχε δεχθεί δύο σφαίρες στο στήθος από τον τότε διοικητή του Α.Τ. Κυψέλης.

Οι δύο άνδρες φέρονται να ήταν στενοί φίλοι. Ο αστυνομικός, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και του είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό όπλο. Οταν επέστρεψε όμως στην υπηρεσία του και παρέλαβε το όπλο, πήγε στην καφετέρια που διατηρούσε τότε ο κ. Φραντζεσκάκης και τον πυροβόλησε δύο φορές για άγνωστο λόγο. Εικάζεται ότι οι δυο τους είχαν προσωπικές διαφορές από το παρελθόν.

Εναν χρόνο μετά, συγκεκριμένα στις 30/12/2010 και ώρα 12.40, ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης καταφεύγει στις αστυνομικές αρχές για να καταγγείλει ότι μία ώρα νωρίτερα κι ενώ βρισκόταν στο κατάστημα «Grand Palais» επί της οδού Αμερικής, ένας άγνωστος δράστης κατάφερε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, να αφαιρέσει από τον ίδιο μια μαύρη τσάντα που περιείχε δύο τραπεζικές επιταγές αξίας 10.000 ευρώ η καθεμία, σε διαταγή του γιου του Ηλία Φραντζεσκάκη, μια δεσμίδα των 5.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 και μια ακόμη δεσμίδα των 5.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και ένα κινητό τηλέφωνο HTC.

Ωστόσο ο «πρίγκιπας της Αράχωβας» είχε πέσει και για τρίτη φορά θύμα ληστείας, όπως τουλάχιστον ο ίδιος είχε καταγγείλει στις Αρχές. Τρεις άγνωστοι άνδρες που είχαν καλυμμένα με full face τα πρόσωπά τους, του είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του. Εκείνος είχε μόλις σταθμεύσει τη χρυσαφί BMW του όταν ο ένας εκ των τριών δραστών με την απειλή όπλου τού αφαίρεσε 300 ευρώ, ενώ ο δεύτερος δράστης άρπαξε την κόκκινη δερμάτινη τσάντα του που, μεταξύ άλλων, περιείχε ένα χρυσό στυλό μάρκας Dupont, μια πένα της ίδιας μάρκας χρώματος ελεκτρίκ καθώς κι άλλα αντικείμενα και έγγραφα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Κατά δήλωση του Δημήτρη Φραντζεσκάκη, ο πρώτος δράστης φεύγοντας του έδωσε ένα σημείωμα σε φάκελο αλληλογραφίας, στο οποίο αναγραφόταν ο τραπεζικός λογαριασμός ενός συγγενούς του, ζητώντας από τον επιχειρηματία να καταθέσει 200.000 ευρώ. Ο κ. Φραντζεσκάκης υπέδειξε στις αστυνομικές αρχές ως ηθικό αυτουργό της ληστείας ένα τέταρτο πρόσωπο, από το οποίο, όπως είπε, είχε πέσει θύμα εκβίασης και απειλών τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Φραντζεσκάκης είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, στο Καπανδρίτι, για παράβαση του άρθρου 398 Π.Κ. και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 137 ημερών.

Υπεξαίρεση πανάκριβων αυτοκινήτων

Ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από εταιρεία ενοικίασης και χρονομίσθωσης Ι.Χ. για υπεξαίρεση πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μισθώσει και είτε αρνούνταν να τα παραδώσει είτε να καταβάλει τα μηνιαία μισθώματα.

Στις 22/5/2015, ένας υπάλληλος της εταιρείας Avis δηλώνει στις αστυνομικές αρχές ότι σχετικά με τη μήνυση που είχε υποβληθεί στον πελάτη της εταιρείας Δημήτρη Φραντζεσκάκη για την υπεξαίρεση δύο πολυτελών Ι.Χ, ενός MΙΝΙ Cooper και μιας Mercedes αντίστοιχα, τα οποία είχε ο ίδιος μισθώσει, αυτά τελικά είχαν ανευρεθεί μερικές μέρες πριν στην Καισαριανή και στο Χαλάνδρι. Τέσσερις ημέρες πριν, συγκεκριμένα στις 18/5/2015, οι Αρχές παραδίδουν στον ίδιο υπάλληλο της Avis ένα ακόμη πολυτελές αυτοκίνητο, μάρκας BMW 750i κίτρινου χρώματος, το οποίο είχε κατασχεθεί. Και γι’ αυτό το αυτοκίνητο είχε υποβληθεί μήνυση για υπεξαίρεση από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στις 4/3/2015 στο Τ.Α. Χαλανδρίου εις βάρος του Δημήτρη Φραντζεσκάκη.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται έναν μήνα μετά. Συγκεκριμένα, στις 2/6/2015 υπάλληλος της ίδιας εταιρείας χρονομίσθωσης Ι.Χ. ενημερώνει την Αστυνομία σχετικά με τη μήνυση που είχε υποβληθεί στο Τ.Α. Χαλανδρίου για την υπεξαίρεση δύο ακόμη πολυτελών Ι.Χ., μιας Jaguar κι ενός Land Rover, από τον κ. Φραντζεσκάκη, ότι και τα δύο οχήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Χαλκουτσίου και πως τα παρέλαβε από το Τ.Α. Ωρωπού. Η υπόθεση με τις υπεξαιρέσεις των πανάκριβων αυτοκινήτων συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες, όπου με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση».

Πώληση ακινήτων που δεν του ανήκαν

Τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με τη διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων που επέβαλε ο ανακριτής του 19ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών οκτώ χρόνια μετά, κατά του Δημήτρη Φραντζεσκάκη και του γιου του Ηλία Φραντζεσκάκη, ο πρώτος παρέστησε ψευδώς στον Γεώργιο Γεωργίου, κάτοικο Γλυφάδας, ότι είναι νόμιμος εκπρόσωπος μιας φερέγγυας και οικονομικά ανθούσας εταιρείας με την επωνυμία Πυθαγόρας Α.Ε. που εμφάνιζε δραστηριότητα και στην αγοραπωλησία ακινήτων, ότι έχει βγάλει προς πώληση κάποια διαμερίσματα κοντά στα Καμένα Βούρλα αντί του ποσού των 340.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, έπεισε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να δουν από κοντά τα ακίνητα, κάτι που συνέβη μερικές μέρες αργότερα. Τα διαμερίσματα βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής κατασκευής και ο Φραντζεσκάκης διαβεβαίωσε τον Γεωργίου ότι αυτά ανήκουν στην κυριότητα της Πυθαγόρας Α.Ε, η οποία ήταν συμφερόντων του γιου του.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τη διάταξη του ανακριτή, έπεισε τον εγκαλούντα να του καταβάλει τμηματικά το ποσό των 240.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά των διαμερισμάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής τους. Στην πραγματικότητα, όπως και αποδείχθηκε στην πορεία, η Πυθαγόρας Α.Ε. δεν ήταν μια φερέγγυα και οικονομικά ανθούσα εταιρεία αλλά ουσιαστικά ήταν… ανενεργή. Ούτε ο γιος του Φραντζεσκάκη ήταν νόμιμος εκπρόσωπός της. Δεν της ανήκαν τα συγκεκριμένα διαμερίσματα! Εναντίον του «πρίγκιπα» ασκήθηκε ποινική δίωξη καθώς προέκυπταν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του για το συγκεκριμένο αδίκημα. Παράλληλα του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, της εμφάνισηής του κάθε 1η και 16η μέρα του εκάστοτε μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Μια άλλη υπόθεση απάτης στην οποία εμπλέκεται ο «πρίγκιπας» και βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστικά αφορά οικόπεδο-φιλέτο στη Μύκονο, συγκεκριμένα στη θέση Φράγκου Μαράθι, έκτασης 5 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει σε έμπορο αυτοκινήτων. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, όπως αναφέρoυν στο «ΘΕΜΑ» οι νομικοί του εκπρόσωποι Νίκος και Τέλλος Αγαπηνός, έχασε το οικόπεδό του από ένα απατηλό συμβόλαιο με προσαρτημένη πλαστή φορολογική ενημερότητα κατόπιν μεθοδεύσεων του Φραντζεσκάκη, ο οποίος «εξαφάνισε» και το τίμημα σε δεκάδες τραπεζικές επιταγές τις οποίες και εισέπραξε μέσω των συνεργών του.

Τελικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κατάφερε με τη βοήθεια των δικηγόρων του να πετύχει την ακύρωση του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου, που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση κακουργηματικής δίωξης κατά του εκκεντρικού bon vivant και των συνεργών του. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Φραντζεσκάκης έχει κατηγορηθεί και για πλαστογραφία, καθώς φέρεται να έχει υπογράψει με τον συγκατηγορούμενό του ως Μιχαήλ Σασλόγλου του Κωνσταντίνου σε υπόθεση που αφορά fake αγοραπωλησία ακινήτου.

πηγή:protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία