Αυστηρές ποινές προβλέπει ο νέο ποινικός κώδικας για ανάρμοστες συμπεριφορές κατά γιατρών και εκπαιδευτικών εντός των δομών υγείας και εκπαίδευσης
Αυστηρές ποινικές διατάξεις εμπεριέχει άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικά το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για όσους από εδώ και πέρα προπηλακίζουν γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς.
Στο σχετικό άρθρο που περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά «όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή».
Ίδιες ποινικές ευθύνες θα έχουν και όσοι από εδώ και στο εξής εισέρχονται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ανάρμοστο τρόπο και συγκεκριμένα με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή και απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή µαθητών διαταράσσουν τη λειτουργία του.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αναφορικά με την συγκεκριμένη διάταξη η οποία εμπεριέχεται πλέον στο νέο νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα. «Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:
«Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου», κατέληξε ο υπουργός.