23/11/2024

Γραφεία, καταστήματα εστίασης και διαμερίσματα στο νέο Μινιόν

Η επένδυση της Dimand για την ανακατασκευή του κτιρίου θα φτάσει τα 50 εκατ.

Το Μινιόν θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, προκειμένου να μετατραπεί σε «πράσινο» κτίριο. Αυτήν την περίοδο «ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την όψη του ακινήτου και τις χρήσεις», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Επένδυση που αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει το έργο της ανακατασκευής του εμβληματικού κτιρίου του Μινιόν. Η Dimand δαπάνησε 26 εκατ. ευρώ για την αγορά του ακινήτου, πριν από περίπου ένα χρόνο, επικρατώντας στον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η μέχρι τότε ιδιοκτήτρια του ακινήτου Folli-Follie. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν 16.000 τ.μ. από τα συνολικά 21.000 τ.μ. του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ υπάρχει πρόθεση να εξαγοραστούν και τα υπόλοιπα τ.μ. της επιφάνειας, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό.

Επιπλέον 20-25 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανακατασκευή του συγκροτήματος, ώστε όχι μόνο να αλλάξει χρήση, αλλά και να αναβαθμιστεί ενεργειακά, προκειμένου να μετατραπεί σε «πράσινο» κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο έχει μείνει κλειστό και κενό για περίοδο δύο και πλέον δεκαετιών. Επομένως, η επαναλειτουργία και μόνο θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και κεφάλαια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, «το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύουμε ότι θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει το έργο, ενώ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την όψη του ακινήτου και τις χρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Μινιόν προωθείται μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης, η οποία θα προβλέπει λίγα καταστήματα στο ισόγειο (ίσως και στους πρώτους ορόφους), γραφεία, καταστήματα εστίασης και ενδεχομένως και ένα μικρό αριθμό διαμερισμάτων. Αυτήν την περίοδο, η Dimand προχωράει τις συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους ομίλους για την ενοικίαση σημαντικής επιφάνειας του κτιρίου (anchor tenants). Ο ένας εξ αυτών αφορά τους γραφειακούς χώρους που θα δημιουργηθούν και ο άλλος τους εμπορικούς χώρους, χωρίς όμως να αφορά αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για να ξεκινήσει το έργο.

Το Μινιόν είχε περάσει στην κατοχή της Folli-Follie κατά τη δεκαετία του 2000, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του εμπνευστή και ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Γεωργακά. Αρχική πρόθεση ήταν να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα, σχέδιο που δεν προχώρησε. Στη συνέχεια, το 2012, υπήρξε συμφωνία για τη μίσθωσή του από το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, ούτε η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε ποτέ και το ακίνητο παρέμεινε αναξιοποίητο, μέχρι την εμφάνιση των οικονομικών προβλημάτων στη Folli-Follie και την ανάγκη ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, για τη μείωση των χρεών της εταιρείας. Η ίδια η Dimand παρακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από το Μινιόν ήδη από το 2006.

Τα σχέδια για το κέντρο

H Dimand αναζητεί όμως και νέα ακίνητα προς αξιοποίηση/ανακατασκευή στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Η εταιρεία έχει αναγνωρίσει ως περιοχές-στόχους την Πατησίων, την Ομόνοια, την Αιόλου και την πλατεία Κοτζιά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες εγκαινίασε το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Moxy στην πλατεία Ομονοίας, στην οδό Σταδίου 65, στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD και την Prodea Investments, η οποία και εξαγόρασε την εταιρεία εκμετάλλευσης του ακινήτου. Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου, επιφάνειας 11.300 τ.μ., όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το ακίνητο ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (62%) και στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (28%) και έχει ανατεθεί στην εταιρεία-όχημα Rinascita των Dimand-EBRD και Prodea, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης για περίοδο 25 ετών, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 25 έτη. Η επένδυση για την ανακατασκευή του κτιρίου και τη μετατροπή του στο πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο, πιστοποιημένο κατά LEED, στο κέντρο της Αθήνας, ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ.

πηγή:kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία