της Σύρου Μ.Ι.
Η Ιωάννα Στεφανοπόλι, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Στεφανόπολι, γεννήθηκε το 1875 στην Αθήνα. Η οικογένεια, στην οποία μεγάλωσε, υποστήριζε τη μεγάλη ιδέα και μέσω της εφημερίδες. Με την γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Messager d’Athènes» (γαλλ.: Ο Αγγελειοφόρος των Αθηνών), εξεφραζόταν η επίσημη ελληνική άποψη σε ένα διεθνές κοινό.
Μαθητικά Χρόνια
Η Ιωάννα Στεφανοπόλι αν και έκανε μαθήματα με κατ΄ οίκον παιδαγωγούς, εισήχθη στο Ελληνικό Παρθεναγωγείο (Ελληνικό πρόκειται για βαθμίδα σχολείου, σαν το γυμνάσιο) σε ηλικία 10 χρονών. Οι αποδόσεις της στα μαθήματα ήταν άριστες (με βαθμούς Α , Α΄), ενώ σε μερικά επαινεθεί. Μόνο στα καλλιτεχνικά μαθήματα (ιχνογραφία, καλλιγραφία, χειροτεχνήματα, οργανική μουσική), η βαθμολογία ήταν λίγο χαμηλότερη αλλά εξίσου καλή (Β).
Τέλος, μετά την αποφοίτηση της από το Ελληνικό, παρακολούθησε μαθήματα γυμνασίου κατ΄οίκον. Αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχαν σχετικά παρθεναγωγεία. Έτσι, τον Ιούνιο του 1889, έδωσε απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και πήρε τον υψηλότερο βαθμό, ανάμεσα σε 60 μαθήτριες.
Φοίτηση στην Αθήνα
Η υψηλές μαθητικές της αποδόσεις, την οδήγησαν να κάνει αίτηση στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη στην ηλικία των 15 ετών (1890).
Η αίτηση της έγινε δεκτή έπειτα από αρκετές δυσκολίες, καθώς δεν αναγνώριζαν ότι είχε φοιτήσει στον ανώτερο κύκλο εκπαίδευσης, αλλά στο κατώτερο. Επίσης, το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, δεν βοηθούσε τα πράγματα, καθώς θεωρούσαν ότι το πανεπιστήμιο ήταν σαν άβατο για τις γυναίκες. Η υπόθεση όμως παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση της Στεφανοπόλις. Έτσι, μπόρεσε να φοιτήσει ως επισκέπτρια για μερικούς μήνες.
Σταδιοδρομία και καριέρα
Οι επιτυχίες της Ι. Στεφανοπόλι συνεχίστηκαν και στην επαγγελματική της ζωή. Πώς άλλωστε καθίστατο αυτό δυνατόν όταν μιλάμε για μία γυναίκα που έχει διαπρέψει ήδη από τόσο νεαρή ηλικία.
Ειδικότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, άρχισε να δημοσιογραφεί στην γαλλόφωνη εφημερίδα του πατέρα της «Le Messager d’Athènes». Ωστόσο, διορίζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως διευθύντρια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από εκεί παραιτήθηκε το 1920, μετά την ήττα του Βενιζέλου και ανέλαβε την εφημερίδα του πατέρα της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, εξέδωσε την εφημερίδα στην Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Λίβανο και Συρία.
Επίσης, τον ίδιο καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο, «Η Μακεδονία και οι Μακεδόνες» το οποίο γράφτηκε στα γαλλικά. Το βιβλίο αποδείκνυε την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς και εκείνη την εποχή η διεκδίκηση των εδαφών της Μακεδονίας από αλλοεθνείς, ήταν πολύ έντονη. Στη συνέχεια, εκδίδει ακόμη τρία βιβλία, «Τα Νησιά του Αιγαίου και τα προνόμιά τους», «Κουτσοβλαχικό και τη ρουμανική προπαγάνδα», «Έλληνες στην Τουρκία».
Προσωπική ζωή
Η προσωπική ζωή της Ιωάννας Στεφανόπολι, σημαδεύτηκε και αυτή από επιτυχίες. Δεν ξέρουμε αν παντρεύτηκε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δέχτηκε πολλή αγάπη.
Δέχτηκε πολλές επιστολές και ευχετήριες κάρτες από τόσο συγγενικά πρόσωπα, όσο και από μεγάλα πρόσωπα και υπηρεσίες του εξωτερικού. Χριστουγεννιάτικες ευχές και Πρωτοχρονιάς στάλθηκαν από πρόσωπα της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου, από το Αμερικανικό υπουργείο πληροφοριών, από το Βρετανικό συμβούλιο.
Όλοι εξέφραζαν την αγάπη και τις ευχές τους προς εκείνη.
Πηγές
- Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
- «Ιωάννα Στεφανόπολι, η πρώτη φοιτήτρια», estories.uoa.gr πριν 20.09.2023, https://estories.uoa.gr/el/ioanna-stefanopoli-i-proti-foititria
- «Ιωάννα Στεφανόπολι: Η συγκλονιστική άγνωστη ιστορία της Ελληνίδας δημοσιογράφου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα εθνικά θέματα», iefimerida.gr 07.03.2021, https://www.iefimerida.gr/politismos/ioanna-stefanopoli-istoria-istorikis-fysiognomias
- Μαριάνθη Μπέλλα, «Ιωάννα Στεφανόπολι – Η πρώτη φοιτήτρια στο ελληνικό πανεπιστήμιο», alfavita.gr 17.02.2019, https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/281312_ioanna-stefanopoli-i-proti-foititria-sto-elliniko-panepistimio
- Φοίβος Πιομπίνος, «ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΛΙ;», ngradio.gr 31.07.2018, https://ngradio.gr/blog/foivos-piompinos-blog/poia-itan-ioanna-stefanopoli/
- Woman Toc- Team, «Η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια ελληνικού πανεπιστημίου και η συγκλονιστική ιστορία της», womantoc.gr πριν 20.09.2023, https://www.womantoc.gr/stories/article/i-proti-gynaika-foititria-ellinikou-panepistimiou-kai-i-syglonistiki-istoria-tis/
Όλα τα νέα για την ιστορία και τον πολιτισμό : https://www.voreiaproastia.gr/posts/culture/