3/12/2024

Απόψε εγκαινιάζεται η 69η Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς με άρωμα Ελλάδας

Στη φετινή διοργάνωση οι επισκέπτες θα βρουν χιλιάδες είδη φυτών και λουλουδιών σε 86 καλαίσθητα περίπτερα, εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Το 1869, έτος κατά το οποίο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τρένο, ο Ροΐδης γράφει για τον τελικό προορισμό αυτού του καινούργιου μέσου: «Η Κηφισιά, αφού κατέστη ευπρόσιτος διά του σιδηροδρόμου και απέκτησεν ευρωπαϊκόν ξενοδοχείον, δύναται να θεωρηθή ως η ικανωτέρα να θεραπεύση τας εξοχικάς ορέξεις των κατοίκων της πρωτευούσης», για να συνεχίσει με την απολαυστική γλώσσα και το πειρακτικό πνεύμα του να περιγράφει τα οικογενειακά γεύματα επί του χόρτου, τους περιπάτους εφ’ αμάξης και τας ευθύμους ονηλασίας. Στην ιστορία της Αττικής, το προάστιο αυτό ήταν πάντοτε ταυτισμένο με τη βλάστηση και τα άνθη, από την περίοδο που οι Οθωμανοί είχαν εκεί σπίτια, τα οποία αντικαταστάθηκαν με επαύλεις του Τσίλλερ. Οι τελευταίοι έφεραν ανθοκόμους και κηπουρούς από την Κωνσταντινούπολη και έτσι δημιουργήθηκε το οργανωμένο πράσινο και βέβαια το άλσος.

Οι επισκέπτες που θα περάσουν το κατώφλι της 69ης Ανθοκομικής Εκθεσης Κηφισιάς, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα, τιμούν με τον οβολό τους αυτήν τη μεγάλη παράδοση που έχει ξεκινήσει με την ύπαρξη του νέου ελληνικού κράτους. Στη φετινή διοργάνωση θα βρουν χιλιάδες είδη φυτών και λουλουδιών σε 86 καλαίσθητα περίπτερα, εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Δύο δράσεις ξεχωρίζουν φέτος και σίγουρα θα συγκινήσουν πολλούς Αθηναίους για να δώσουν το «παρών». Η πρώτη είναι ότι θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μια ελληνοκεντρική προσέγγιση στους κήπους και στη διαχείριση του τοπίου. Συγκεκριμένα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε οκτώ τέτοιες προτάσεις μέσα από τη ματιά έμπειρων Ελλήνων επαγγελματιών του κλάδου της γεωπονίας και της αρχιτεκτονικής. Είναι πρωτοβουλίες διαμόρφωσης των κήπων με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση. Πρόκειται για κήπους παραδοσιακούς αλλά και σύγχρονους με στοιχεία δανεισμένα από το παρελθόν και την παράδοση, καθώς και αποτύπωση μικροτοπίων της χώρας μας με ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας και έμφαση στα ενδημικά, στα σπάνια και στα απειλούμενα φυτικά είδη. Ολα αυτά συνθέτουν το φετινό θεματικό πάρκο της έκθεσης.

Ο δεύτερος λόγος για να ανεβούμε στην Κηφισιά είναι μια σπουδαία κοινωνική δράση: Στελέχη και εθελοντές στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του συλλόγου «Οραμα Ελπίδας» θα ενημερώνουν το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και θα εγγράφουν νέους εθελοντές δότες. Ο σύλλογος συμμετέχει από το 2018 κάθε χρόνο στην ανοιξιάτικη αυτή διοργάνωση, μέσω της οποίας έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1.500 εθελοντές δότες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν βρεθεί συμβατοί χαρίζοντας ελπίδα για ζωή στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

FEATURED

Δημοφιλή Άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία