Πού οφείλεται η καλοκαιρία του Νοεμβρίου: Δύο μετεωρολόγοι εξηγούν

08.11.2018 11:28

Εκπλήξεις επιφύλασσε τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός, καθώς η χώρα βίωσε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με ζέστη και υγρές καιρικές συνθήκες.
Παραλίες στον νησιωτικό και στον ηπειρωτικό χώρο προσέλκυσαν άτομα που θέλησαν να απολαύσουν τη θάλασσα ή απλώς να κάνουν ηλιοθεραπεία.

Ο υδράργυρος άγγιξε μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας εκτιμήθηκε από τους ειδικούς έως 10 βαθμούς πάνω από το κανονικό. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η παράταση του καλού καιρού στη χώρα μας οφείλεται εν μέρει στα ακραία καιρικά φαινόμενα της Ιταλίας αλλά και σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα της Ρωσίας

«Δεν φαίνεται να αλλάζει ο καιρός έως τις 17 του μήνα. Σε πρώτη εκτίμηση δεν φαίνεται να έχουμε κάποιες σημαντικές βροχές στη χώρα» τονίζει.

«Επειδή ήταν τόσο ακραίος ο καιρός στην Ιταλία, εμείς είχαμε καλές καιρικές συνθήκες. Και αυτό συνέβη επειδή το σύστημα δεν έφτασε έως εδώ. Τον Νοέμβριο γενικά είχαμε συστήματα με νοτιάδες που φέρνουν πολλές βροχές. Εφέτος τα αντίστοιχα συστήματα έχουν σταματήσει στην Ιταλία» εξηγεί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένας «ισχυρός αντικυκλώνας στη Ρωσία, επεκτείνεται μέχρι την περιοχή μας και εξασφαλίζει μέτριους βοριάδες και σχετικά καλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ηλιοφάνεια στην περιοχή μας. Η εν λόγω κατάσταση θα επικρατήσει για περίπου 5-6 μέρες. Η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και υπάρχει μεγάλη ορατότητα».

Ο μετεωρολόγος εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά επισημαίνει ότι διανύουμε πολύ όμορφες μέρες για τον τουρισμό. «Όσοι έχουν έρθει στην Ελλάδα αυτές τις μέρες ή έχουν μετακινηθεί μέσα στην επικράτεια έχουν μείνει πολύ ικανοποιημένοι από τις καιρικές συνθήκες».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2011 δεν είχε βρέξει καθόλου στην Αθήνα, κάτι που, όπως λέει, αποτέλεσε ρεκόρ 50 ετών.

Αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική

Την εκτίμηση ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια και βορειοανατολική Αφρική, οι οποίες επηρεάζουν τη χώρα, εκφράζει από τη μεριά του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Παρατηρήσαμε θερμοκρασίες που έφτασαν κατά μέσο όρο 7-8 βαθμούς πάνω από το κανονικό και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και 10 βαθμούς. Έχουν εγκλωβιστεί οι αέριες μάζες στην περιοχή μας, γι’ αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές τιμές στη μέση θερμοκρασία. Την ίδια στιγμή έχουμε υψηλή βαρομετρική πίεση στην ανατολική Ευρώπη, σε αντίθεση με τη δυτική και βόρεια Ευρώπη, όπου επικρατεί κακοκαιρία. Το υψηλό βαρομετρικό που επηρεάζει προφανώς και την περιοχή μας σημαίνει καλοκαιρία, ενώ χαμηλό βαρομετρικό σημαίνει κακοκαιρία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος. 

Τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμά, «σταδιακά η θερμοκρασία θα εναρμονιστεί με τη μέση τιμή για την εποχή. Θα καταλάβουμε κυρίως φθινοπωρινό καιρό, παρά ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό καιρό που βλέπουμε αυτές τις μέρες».

Ερωτηθείς για το αν η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, τονίζει ότι σίγουρα δημιουργεί ένα ντόμινο καιρικών εξελίξεων. «Ωστόσο, η κατάσταση που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι η πιο ενδεικτική της αλλαγής αυτής. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται κυρίως σε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, όπως αυτές που είδαμε το καλοκαίρι» σημειώνει.

Ο κ. Καλλιάνος υπενθυμίζει ότι «αρκετά καλό καιρό τον Νοέμβριο είχαμε δει και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας».

Μάλιστα, εκτιμά πως δεν θα ήταν απίθανο μια αντίστοιχη κατάσταση να συμβεί και μέσα στον Δεκέμβριο, όπως είχε παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από το sputnik.gr
Πηγή: Zougla.gr