Κραυγή αγωνίας για τη φονική πυρκαγιά

05.09.2018 10:46

"Το Μάτι δεν είναι κατοικήσιμο"

Κραυγή αγωνίας από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι, η οποία μέσω επιστολής περιγράφει την απελπιστική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή, έναν και πλέον μήνα από τις φονικές πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή 98 ανθρώπων.
 
Κραυγή αγωνίας από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι, η οποία μέσω επιστολής περιγράφει την απελπιστική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή. Οι συντάκτες της επιστολής σημειώνουν πως τα απαιτούμενα έργα για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής δεν έχουν καν ξεκινήσει (στην πλειονότητά τους).

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και την ασφαλή τους διαβίωση, αλλά ούτε και για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια.

Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για ανησυχητικά αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση ορισμένων έργων που έχουν ξεκινήσει παρά τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Τονίζουν, δε, ότι το Μάτι δεν είναι κατοικήσιμο και κάνουν εκτενή αναφορά στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται.
 
H επιστολή των κατοίκων
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ)
 
Μάτι 6 εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά

Στο Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά, κατά την οποία χάθηκαν 98 μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές και 35 εγκαυματίες είναι ακόμη στα νοσοκομεία, όλα τα απαιτούμενα έργα για τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων, την αποκατάσταση των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών, καθώς και την οικονομική ενίσχυση και μέριμνα όλων των πληγέντων στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ακόμη και όσα έχουν ήδη ξεκινήσει εκτελούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, παρ’ όλες τις προφορικές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων Υπουργών, του Δημάρχου και των λοιπών αρμόδιων φορέων

Το Μάτι σήμερα, 6 εβδομάδες μετά δεν είναι κατοικήσιμο:

Για λόγους κινδύνων της υγείας των κατοίκων, των επισκεπτών και των εργαζομένων στην περιοχή.

Κίνδυνοι υγείας από την έλλειψη διάγνωσης των επιπτώσεων, ενημέρωσης των κατοίκων και λήψης μέτρων αντιμετώπισης της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, πόσιμο νερό, θάλασσα) από την καύση διαφόρων υλικών.
Κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από την έλλειψη κάδων και σχεδίου για την αποκομιδή απορριμμάτων, πολλών δε τοξικών (αμίαντος) και την έλλειψη ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου κάηκαν εκατοντάδες οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα.

Για λόγους κινδύνων ασφάλειας διαβίωσης των κατοίκων.

Υψηλός κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άμεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναμενόμενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου. 
Προχωρημένη διάβρωση του παραλιακού χωματόδρομου, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της περιοχής προς τη θάλασσα και ο οποίος μετά τη φονική πυρκαγιά και την καύση της κάθε είδους βλάστησης δεν θεωρείται πλέον ασφαλής για χρήση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. 
 
Κίνδυνος ατυχημάτων, κλοπών και επιθέσεων προς τους κατοίκους από την έλλειψη δημόσιου φωτισμού (ούτε καν στη Λεωφόρο Μαραθώνος).

Για λόγους ολοκληρωτικής καταστροφής των κατοικιών, του περιβάλλοντος χώρου και των υποδομών.

Ελλιπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δένδρων, με αποτέλεσμα κλαδιά και κορμοί να συσσωρεύονται στους δρόμους και τα οικόπεδα.
 


Ελλιπείς και αναποτελεσματικές ενέργειες για την αδειοδότηση και ανέγερση των ολοσχερώς κατεστραμμένων κατοικιών (κόκκινα) και την επισκευή των μερικώς κατεστραμμένων (κίτρινα) προκειμένου να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και ελλιπής επίσημη ενημέρωση των ιδιοκτητών.
 
Έλλειψη σταθερής τηλεφωνίας στην περιοχή ώστε να εξασφαλίζεται η επικοινωνία σε τουλάχιστον έκτακτες συνθήκες, βλ. 100, 166.

Για λόγους απουσίας οικονομικής ενίσχυσης και μέριμνας των πληγέντων πυρόπληκτων. 

Δεν έχουν λάβει ακόμη όλοι οι δικαιούχοι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι στο Μάτι τα χαρακτηριζόμενα ως πρώτης ανάγκης οικονομικά επιδόματα για την προσωρινή ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών τους
 
Δεν έχει εκδοθεί νομοθετική διάταξη για τη φροντίδα και οικονομική ενίσχυση των δεκάδων εγκαυματιών και λοιπών ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Οι κάτοικοι στο Μάτι απαιτούν από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, κ. Σπίρτζη Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη, Εσωτερικών, κ. Χαρίτση, Υγείας κ. Ξανθό, Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου και τον Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Ψινάκη, να προβούν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για τη διαφύλαξη της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΚΜΑ) 

H ΣΕΚΜΑ συγκροτήθηκε μετά από σχετική απόφαση στην ανοιχτή γενική συνέλευση στο Μάτι Αττικής στις 8/8/2018, στην οποία παρευρέθησαν 400 κάτοικοι. Στη ΣΕΚΜΑ συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι στο Μάτι που προσφέρθηκαν μέχρι και την 31/8/2018 να συνδράμουν εθελοντικά. Μοναδικός σκοπός της ΣΕΚΜΑ είναι ο συντονισμός όλων των ενεργειών των κατοίκων για τη διαφύλαξη της τήρησης από την Πολιτεία όλων των υποχρεώσεων που έχει προς τους κατοίκους στο Μάτι για τη διασφάλιση της υγείας τους, την ασφαλή τους διαβίωση, τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, την άμεση αποκατάσταση των κατοικιών τους, την αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή και του περιβάλλοντος, μετά τη φονική πυρκαγιά στις 23/7/2018.

Πηγή: zougla.gr