Αυξάνεται η ένταση Άγκυρας – Ουάσιγκτον: Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Τουρκία

12.01.2018 14:25

Σε νέα μετωπική σύγκρουση με την Ουάσιγκτον έρχεται η Άγκυρα, μετά την απόφασή της να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ

Όπως έκανε γνωστό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Τούρκοι πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα  «αυθαίρετων συλλήψεων». Την ίδια ώρα, τους προτρέπει να αναθεωρήσουν ένα πιθανό ταξίδι στη χώρα και να λάβουν προληπτικά μέτρα εάν αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Στην ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο επικαλείται ακόμη τα αυξημένα περιστατικά τρομοκρατίας και άλλα «περιστατικά βίας» στις ΗΠΑ.    

Είχε προηγηθεί μέσα στον μήνα η από την πλευρά των ΗΠΑ, καταδίκη του Τούρκου Τραπεζίτη Mεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να «παρακάμψει» τις κυρώσεις εις βάρος τους. Η καταδίκη αυτή, έφερε στα άκρα τις σχέσεις των δύο κρατών και συμμάχων του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να κάνει από την πλευρά της λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι η ίδια η Halkbank, θα καταβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο της επιβληθεί από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να καταδικάσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας αυτής Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, γράφει σήμερα η Hurriyet.

«Αν επιβληθεί στην Halkbank κάποιο πρόστιμο, αυτή θα το πληρώσει. Εμείς δεν θα δανειστούμε για την Halkbank», σημείωσε ο Σιμσέκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Hurriyet.

Πηγή: kathimerini.gr