Γαβρόγλου: Οι Πανελλαδικές θα είναι σύντομα παρελθόν

11.07.2017 11:49

Επιμένει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου πως οι πανελλαδικές θα αποτελούν παρελθόν.

Επιμένει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου  πως το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών θα αποτελεί σύντομα παρελθόν. Μιλώντας στην «Αυγή» για την επικείμενη μεταρρύθμιση για το νέο Λύκειο, ο υπουργός δήλωσε πως σύντομα θα κατατεθεί πρόταση από πλευράς του υπουργείου, βάσει της οποίας, «από τη δομή του λυκείου και την ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Στόχος είναι «η σχετική νομοθέτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές της Α' Λυκείου φέτος να γνωρίζουν πώς θα μπουν στα πανεπιστήμια σε τρία χρόνια. 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε ένα σύστημα με πανελλαδικές για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον κ. Κουζέλη, από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα-Έκθεση, δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που ο ίδιος ο υποψήφιος θα επιλέγει και το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για διεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί.

Ο  υπουργός Παιδείας σχολιάζει ότι «προκαλούν θλίψη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη και ορισμένων κομμάτων, που ζητούν την απόσυρση το νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόσχεται «λουκέτα» μέσω της εξοντωτικής αξιολόγησης, ξαναζεσταίνοντας το αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο με Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου και Ποτάμι».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα διορθώσουμε τη ζημιά που γίνεται

Την προσωπική δέσμευση ότι θα αλλάξει ξανά το νομικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, "με μία λογική βελτίωσης του νόμου Διαμαντοπούλου", εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α).  "Έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας" διευκρίνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε: "Ούτε θα αιφνιδιάσουμε, αλλά ούτε θα χάσουμε χρόνο". Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει αυταπάτες, αφού το νομοσχέδιο "θα γίνει μάλλον νόμος του κράτους. Οπότε πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα". Βασικός άξονας, είναι να παίζει το υπουργείο μικρότερο στρατηγικό ρόλο και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά των πανεπιστημίων, με την εφαρμογή μίας αξιολόγησης "εξοντωτικής", η οποία "θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα".

"Όλα αυτά θα τα θέσουμε στο δημόσιο διάλογο και ελπίζω στην επόμενη Βουλή να βρούμε μια ευρύτερη πλειοψηφία ώστε να διορθώσουμε τη μεγάλη ζημιά που σήμερα δυστυχώς συμβαίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, χαρακτηρίζοντας "καταλυτική" την εμπειρία των φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτό, καθώς καταδεικνύεται μέσω αυτού ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμιο είναι "άκρως προβληματική, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη βία και το ζήτημα του ασύλου, καθώς έχουν γίνει άνδρα έκνομων συμπεριφορών". "Ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης", συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, "απέχει πολύ από το να θεωρείται κανονικό. Ελπίζω να αυξηθούν τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής και της φοιτητικής κοινότητας τον ερχόμενο μήνα για αυτά που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό".

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε την ευθύνη των κομμάτων για τη λειτουργία των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. "Δεν μπορεί οι κομματικές παρατάξεις να θεωρούν τα πανεπιστήμια δικά τους πεδία δράσης για στρατολόγηση οπαδών. Θα πρέπει να παραιτηθούν από τα πανεπιστήμια", είπε χαρακτηριστικά.

Ο  Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και για αυτό το λόγο "εισβάλουν με βιαιότητα στο πεδίο των θεσμών", όπως είναι τα ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη, η Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα πανεπιστήμια. Έτσι, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου μια "πράξη αντιρρόπησης του αδιεξόδου στην οικονομική πολιτική".

"Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ευέλικτο, αξιοκρατικό, να λειτουργεί στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο και να πάψει να είναι υπαλληλικό, κρατικιστικό πανεπιστήμιο", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη το ακαδημαϊκό προσωπικό να μπορεί να κινηθεί ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. "Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος και δεν θα τη βρούμε στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
 
Πηγή: thetoc.gr