Επίσημη οδηγία για τη νέα γεώτρηση υδρογονανθράκων εξέδωσε η Κύπρος

11.07.2017 11:45

Ξεκινούν νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο. Μόνο σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για τις ζωές των εργατών αλλάζουν τα σχέδιο δηλώνει η TOTAL.

Εκδόθηκε από την κυπριακή δημοκρατία η επίσημη οδηγία, με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης West Κapella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑΥΤΕΞ» η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Στελέχη της TOTAL σημειώνουν την ίδια ώρα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για τις τουρκικές απειλές ότι μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει πως υπάρχει φόβος για ασφάλεια προσωπικού, θα αλλάξουν τα πλάνα.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει αρχικά εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των γεωτρήσεων.


 
Αντιδράσεις Ερντογάν 

Σημειώνεται ότι η Τουρκία αντιδρά έντονα στη νέα εξόρυξη.

Σε συνέδριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε τη Δευτέρα πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

Απείλησε μάλιστα  τις ενεργειακές εταιρίες που ενεργούν  με τους Ελληνοκύπριους ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως την Τουρκία.
 

Πηγή: altsantiri.gr