Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού

02.06.2017 11:58

Τη «μαφία» της δομής του Ελληνικού επιχειρούν να εξαρθρώσουν αστυνομικές υπηρεσίες προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς των προσφύγων

Συνεχίζουν να επιβιβάζονται σε πούλμαν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις τρεις δομές φιλοξενίας του Ελληνικού στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης της δομής. Η επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν 150 αστυνομικοί ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες με τον χώρο να έχει αποκλειστεί και να μην επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους.
 
Η εκκένωση ξεκίνησε πρώτα από το γήπεδο του μπέιζμπολ και θα ακολουθήσει το γήπεδο χόκεϊ και η αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου. Την ίδια ώρα τα πράγματα των προσφύγων θα μεταφερθούν με φορτηγό μεταφορικής εταιρείας


 
Οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι "συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο "ελληνικό' αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ". Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση στους χώρους του Ελληνικού για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει".
 
Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον "Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων" (ΣΥΠΡΟΜΕ), "χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό", ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,"οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση".
 
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι "ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις".


 

Η «μαφία του Ελληνικού»

Οι αστυνομικές υπηρεσίες επιχειρούν να εξαρθρώσουν τη «μαφία» της δομής του Ελληνικού προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η επιχείρηση εκκένωσης και μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στο οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα. Αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν καταγράψει πολύ καιρό τώρα τους πέντε «αρχηγούς» εκβιαστικών ομάδων της δομής που έχουν στήσει το «στρατηγείο» τους στο κτίριο αφίξεων του παλιού αεροδρομίου. Οι εκβιασμοί, οι απειλές, τα μαχαιρώματα, η διακίνηση ναρκωτικών, οι απόπειρες εμπρησμού αποθηκών του  προκειμένου να μεταπωλούν τα υφαρπαγμένα προϊόντα και οι καταγγελίες βιασμών, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αστυνομίας που παρακολουθούν τις δραστηριότητες των υπόπτων.


 
Οι αστυνομικοί έχουν κάνει μια «ακτινοσκοπική» απεικόνιση του προφίλ των πέντε «αρχηγών» από το Αφγανιστάν, οι οποίοι μόνιμα προκαλούν τριβές και προβλήματα στη δομή και στις οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο στο Ελληνικό. Τρεις από αυτούς είναι 20 χρόνων, με τον έναν να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών, ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί για απόπειρες εμπρησμού καθώς σκόπιμα έχει βάλει τρεις φορές φωτιά σε αποθήκες τροφίμων, ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης της δομής, προκειμένου η «συμμορία» να πωλεί εκβιαστικά τα παράνομα προϊόντα της στους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς. Για έναν τρίτο εκκρεμεί καταγγελία βιασμού μιας γυναίκας, η οποία διέμενε με την οικογένειά της στη δομή, ωστόσο δεν προχώρησε υπό τον φόβο των αντιποίνων. Στον συγκεκριμένο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια των τριών παιδιών του, εξαιτίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Δύο ακόμη Αφγανοί συμπληρώνουν την ηγετική ομάδα.
 
Μέλη της «μαφίας» ήταν αυτά που τον περασμένο Φεβρουάριο υποκίνησαν επεισόδια και εντάσεις στο Ελληνικό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλα, ενώ ένας από τους «αρχηγούς» ήταν πρωταγωνιστής στην απόπειρα χειροδικίας σε βάρος του αρμόδιου υπουργού, όταν εκείνος είχε επιχειρήσει να ανοίξει το λουκέτο της δομής.
 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μέλη της σπείρας δήλωναν περισσότερους διαμένοντες στη δομή, προκειμένου να παραλαμβάνουν διπλάσιες μερίδες φαγητού, για να πωλούν το πλεόνασμα αλλά και να δίνουν μεγαλύτερο αριθμητικό δείγμα των ατόμων που μένουν εκεί με σκοπό να μην κλείσει το Ελληνικό.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 19 Απριλίου 2016 ένας 40χρονος Ιρανός σκότωσε έναν 50χρονο από το Αφγανιστάν στο Πεδίο του Άρεως, μετά από διαφορά στην αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών. Δράστης και θύμα διέμεναν με τις οικογένειές τους στο Ελληνικό. Στις 14 Ιουλίου 2016 με αφορμή το «κουμάντο» στις καθημερινές δραστηριότητες των αλλοδαπών που διαβιούσαν στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας, εξελίχθηκε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες. Ο 16χρονος Μοχάμαντ από το Αφγανιστάν έπεσε νεκρός, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν αντέδρασαν στις αρχηγικές πιέσεις ομοεθνών τους. Οι δράστες της δολοφονίας, ήταν δύο αδέρφια από το Αφγανιστάν 18 και 23 χρόνων και ένας ακόμη 37χρονος συμπατριώτης τους. Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει ομάδα και κυκλοφορούσαν οπλισμένοι με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα τρομοκρατώντας τους υπόλοιπους μετανάστες, επιχειρώντας να επιβάλλουν το αρχηγικό προφίλ τους. Ως «αρχηγός» εμφανιζόταν ο 18χρονος δράστης και «υπαρχηγός» ο 23χρονος αδερφός του. Το 16χρονο θύμα είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από μαχαίρι σε διάφορα σημεία του σώματος όπως και τραύματα από ρόπαλα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου κατέληξε λίγο αργότερα.
 
 
Πηγή: thetoc.gr